Onderwijs

Taakvelden

Wat willen we bereiken?

We streven naar onderwijs met oog voor kwaliteit betaalbaarheid, bereikbaarheid, duurzaamheid  en keuzevrijheid.

Wat gaan we daarvoor doen?

Het stimuleren en ondersteunen van samenwerkingsinitiatieven binnen onze gemeente en in de regio Zeeuws Vlaanderen.

Wanneer gereed?

maart 2020

Status

Wat hebben we gedaan?

Een onderzoek naar een mogelijke vorm van internationaal onderwijs had in 2020 geen prioriteit. Dit komt door COVID-19, de voorbereiding van de aanvraag voor de Regiodeal en de voorbereidingen die vier schoolbesturen voor basisonderwijs treffen om te fuseren. Wij volgen de voortgang.

Wat willen we bereiken?

We willen toekomstbestendige en kwalitatief hoogwaardige onderwijsvoorzieningen voor 0 tot 18-jarigen.

Wat gaan we daarvoor doen?

Het inzetten op startgroepen bij het basisonderwijs, innovatie is daarbij belangrijk.

Wanneer gereed?

doorlopend

Status

Wat hebben we gedaan?

Met ingang van 2020 maken de startgroepen onderdeel uit van het gemeentelijk (onderwijsachterstanden)beleid. De raad nam hierover in september 2019 een besluit.

In 2020 maakten wij samen met Hulst en Sluis verdere uitvoeringsafspraken met de deelnemende kinderopvanginstellingen en schoolbesturen voor basisonderwijs. De samenwerkende besturen besloten om geen startgroepen op te starten in de kernen Philippine en Axel.

Binnen de Regiodeal 'Zeeuwen zelf aan zet' is in de komende jaren geld beschikbaar voor het project 'Kraamkamer Basisonderwijs'. Het project loopt van september 2020 tot en met juli 2023. Dit project binnen de regiodeal richt zich op de uitvoering van de startgroepen. Ook richt het zich op het verkrijgen van ruimte in wet- en regelgeving en het verkennen van mogelijkheden tot euregionale samenwerking voor opvang en onderwijs aan beide zijden van de grens, gebaseerd op de wensen van de lokale samenleving.

Wat gaan we daarvoor doen?

Aandacht voor specifieke doelgroepen.

Wanneer gereed?

doorlopend

Status

Wat hebben we gedaan?

Op 1 januari 2020 ging de nieuwe subsidieregeling voor peuteropvang en voorschoolse educatie in. Met deze regeling organiseren wij, dat alle peuters gebruik kunnen maken van de peuteropvang. Ook peuters waarvan de ouders geen recht hebben op kinderopvangtoeslag. Bovendien kregen met ingang van 2020 alle peuters met een risico op onderwijsachterstanden een aanbod van voorschoolse educatie van zestien uur per week. Binnen het onderwijsachterstandenbeleid ontwikkelden we een aanbod van voorschoolse educatie tijdens de zomer-, herfst- en kerstvakantie. De Terneuzense zomerschool werd groter en er was een aanbod speciaal voor anderstalige kinderen.

Het Rijk stelde de wettelijke verplichting voor het maken van een plan over laaggeletterdheid uit. De reden hiervoor is het uitstellen van de inwerkingtreding van de nieuwe Wet inburgering. Deze gaat in op 1 januari 2022. Hierdoor hebben we de mogelijkheid om te werken aan een integraal plan voor laaggeletterdheid dat aansluit bij deze nieuwe wet.

Wat willen we bereiken?

Wij willen een toekomstbestendige samenwerking tussen de wijk, kinderopvang, preventie en jeugdhulpverlening.

Wat gaan we daarvoor doen?

Op basis evaluatie brede schoolbeleid realiseren van een hernieuwde samenwerking.

Wanneer gereed?

december 2020

Status

Wat hebben we gedaan?

Op 30 juni 2020 stemde de Raad in met de notitie Preventief Jeugdbeleid. Daarmee heeft aan-z de opdracht om vanuit deze intensieve samenwerking met het onderwijs te bekijken wat scholen nodig hebben en hun preventieve aanbod en activiteiten hierop af te stemmen.

Wij stopten de brede school activiteitensubsidie in de huidige vorm. Dit geld is vanaf 2021 voor de versterking van het algemeen preventief jeugdbeleid.

Deze pagina is gebouwd op 07/08/2021 15:08:18 met de export van 07/08/2021 14:59:49