Sociaal domein

Taakvelden

Wat willen we bereiken?

Goede en betaalbare jeugdhulp

Wat gaan we daarvoor doen?

Inkoop en monitoring jeugdhulp

Wanneer gereed?

doorlopend

Status

Wat hebben we gedaan?

We betalen elk jaar meer voor jeugdhulp. De kosten per jeugdige worden hoger en de behandeltrajecten duren gemiddeld langer. Met preventie zorgen we (nog) niet voor de gewenste afname van kosten. Dat betekent niet dat de inzet van preventie niet zinvol is. Het duurt even voordat de effecten van preventie zichtbaar zijn. We werken aan normaliseren en de eigen kracht van jeugdigen en het gezin. We wijzen resultaatgerichte zorg toe. We volgen de inzet van zorg op om te komen tot minder dure en lange trajecten. We gaan uit van passende hulp, zwaar waar nodig, zo licht als mogelijk.

De Inkooporganisatie Jeugdhulp Zeeland (IJZ) stuurt in het nieuwe inkoopbeleid op samenwerking tussen zorgaanbieders, zodat kosten afnemen en er voldoende aanbod beschikbaar is. IJZ maakt contractafspraken met de zorgaanbieders en stuurt op de naleving van deze afspraken. We maakten eind 2020 samen met IJZ afspraken over de monitoring van de Kritische Prestatie Indicatoren van de zorgaanbieders.

Sinds november 2020 voeren we de proef Vaart in Veiligheid uit. In deze proef werken we aan een betere samenwerking in de jeugdbeschermingsketen, zodat we leren van elkaars deskundigheid. En we eerder in het proces jeugdigen en gezinnen helpen. Het doel van de proef is dat we komen tot "één klantroute, opgezet vanuit de werkwijze 1 Gezin, 1 Plan, van eerste vraag tot en met maatregel en het afschalen daarvan. Eén vloeiende lijn, waarbinnen de veiligheid van het kind centraal staat en de perspectieven van het kind, de ouder en de professional als belangrijke uitgangspunten worden meegenomen. Dit doen we door ons te richten op een ander werkproces in de veiligheidsketen, gekoppeld aan onze lokale toegang en de wijkteams."

In 2020 verlengde het college maatwerk in gezinnen, op basis van sociaal medische indicatie (SMI), voor vier jaar (2020 t/m 2023).

Wat willen we bereiken?

Kinderen en jongeren gezond en veilig opgroeien en optimale ontwikkelkansen krijgen.

Wat gaan we daarvoor doen?

Het mogelijk maken dat alle kinderen kunnen deelnemen aan de maatschappij door inzet van het kindpakket

Wanneer gereed?

doorlopend

Status

Wat hebben we gedaan?

Er was een stijging van aanvragen bij Leergeld voor computers. Maar ook een verlaging van andere kosten omdat veel schoolactiviteiten niet doorgingen door COVID-19.

Deze pagina is gebouwd op 07/08/2021 15:08:18 met de export van 07/08/2021 14:59:49