Sociaal domein

Taakvelden

Wat willen we bereiken?

Voldoende waarborg inzake sociale veiligheid binnen onze gemeente.

Wat gaan we daarvoor doen?

Inzetten op het voorkomen van huiselijk geweld en kindermishandeling met specifieke aandacht voor ouderen en kwetsbare volwassenen.

Wanneer gereed?

doorlopend

Status

Wat hebben we gedaan?

Veilig Thuis bracht de organisatie verder op orde in 2020. De wachtlijsten slonken. De samenwerking met de ketenpartners verstevigde.

MDA++ is een Zeeuwse proef. MDA++ staat voor multidisciplinaire aanpak, specialistisch, intersectoraal en systeemgericht met casusregie in complexe situaties. Het gaat hier om samenwerking tussen alle Veiligheids- en Zorgpartners. We realiseren uiterlijk december 2021 de borging van de werkwijze bij de samenwerkingspartners.

Het Centrum voor Seksueel Geweld kreeg in 2020 een structureel budget van het Rijk via centrumgemeente Vlissingen.

De Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling is een vijf-stappenplan om vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling te beoordelen. Wij passen de meldcode toe. Wij benoemden twee aandachtsfunctionarissen. We houden daarnaast toezicht op de uitvoering van de meldcode door maatschappelijke organisaties in Terneuzen.

Wat gaan we daarvoor doen?

Het inzetten op het terugdringen van overlastsituaties en een sluitende aanpak voor personen met verward gedrag.

Wanneer gereed?

doorlopend

Status

Wat hebben we gedaan?

In het najaar van 2020 presenteerden we een eerste stand van aanpak van het actieplan Buiten de lijnen, de regionale aanpak voor personen met verward gedrag. Belangrijke vorderingen in 2020 binnen dit actieplan waren:
- De pilot met een Terneuzens Maatwerkteam voor mensen met een opeenstapeling van problemen op gebied van het sociaal domein.
- De introductie van de functie van procesregisseur voor kwetsbare inwoners.
- Invoering van een triage-overleg voor overlastgevende personen.
- De start van een verkenning met woningcorporaties en maatschappelijke opvang naar mogelijkheden voor zogenaamde Skaeve Huse; een woonvorm voor mensen.
- Uitvoering van het landelijk actieprogramma Weer Thuis voor de regio Zeeuws-Vlaanderen; voor het huisvesten in de wijk van mensen die uitstromen uit de maatschappelijke opvang, beschermd wonen en de geestelijke gezondheidszorg.
- De invoering van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz).
- De invoering van een Zeeuws Meldpunt voor personen met verward gedrag, als onderdeel van een landelijk netwerk van meldpunten.

Deze pagina is gebouwd op 07/08/2021 15:08:18 met de export van 07/08/2021 14:59:49